lauantai 13. lokakuuta 2012


UPEA RAASEPORI!


Arvoisa kuntalainen, mitäpä jos tartuttaisiin mahdollisuuksiin! Mitä meillä raaseporilaisilla on? Valtakunnan hienoin kunta, joka rajautuu upeasti Suomenlahteen ja josta pääsee kevyesti junalla sekä Helsinkiin, että Turkuun. Mahtava historia! Ei pitäisi olla valittamista. Vielä kun tähän lisätään positiivinen suomenruotsalainen kulttuuri, voisi kuvitella että elämä Raaseporissamme on elämää pienessä paratiisissa. Onneksi se on jossain määrin myös todellisuutta, mutta paratiisista pitänee aina löytyä jokunen mätä omena...


Jotta kykenemme ylläpitämään hienoa kaksikielistä kulttuuriympäristöämme, meidän täytyy huolehtia siitä, että tälle paratiisille löytyy toimintaedellytykset myös jatkossa. Miksi Pohjasta meinataan viedä perustason terveyspalvelut kauas Tammisaareen vastoin kuntaliitossopimusta? Mikseivät vanhemmat saa vapaasti päättää lastensa hoito- tai koulutuskieltä? Miksi yritystoimintaa silmällä pitäen parhaat kaavoitusratkaisut jäävät kaupungin sisäisen hegemoniataistelun varjoon? Miksi ihmeessä veroprosenttia ylös hilaamalla peitellään kaupungin hallintotoimen tehottomuutta?

Miten on, hyvät kuntalaiset, pistäisimmekö jo näissä asioissa jalat maahan?

Valtion kunnille osoittamat velvoitteet ovat tänä päivänä raskaita. Kyse on kuitenkin kokonaisjärjestelmästä ja siitä, miten valtio-kunta -akseli saadaan toimimaan tehokkaasti.  Jos luulet, että raaseporilainen ei voi vaikuttaa valtiotason politiikkaan, olet väärässä.  Meillä Kokoomuksessa on suorat yhteydet laajaan kirjoon asioista päättävä tahoja. Jos annat meille äänestämällä mahdollisuuden, käännämme asiat pala kerrallaan oikealle tolalle. Yhdessä päivässä se ei valitettavasti tapahdu, mutta voit olla varma siitä, että kannamme vastuumme ja olemme luottamuksesi arvoisia. Emme ole tyhjänpuhujapuolue.


Mitkä asiat ovat minulle henkilökohtaisesti tärkeitä ja mitä yritän valituksi tullessani ajaa sinun puolestasi? Perhe, vanhusten hyvinvointi, positiivinen ilmapiiri. Kaikki ratkaisut mm. perusterveydenhoidon piirissä eivät maksa maltaita. Kysymys on enemmänkin siitä, mitä oikeasti haluamme ja miten järjestämme asiat.  Mikä on perusterveydenhoidon tila Raaseporin syrjäalueilla? Surkea! Palveluita ei yksinkertaisesti ole ilman taksikyytiä. Toisaalla Suomessa toimii jo terveysbusseja, jotka kiertävät oman kuntansa syrjäalueita viikoittain. Juuri tämänkaltaisia jalat maassa –ratkaisuja kaipaamme myös Raaseporiin. Isoissa sairaalaratkaisuissa meidän tulee ennen valtavia investointipäätöksiä kuunnella, miten erityissairaanhoitoa ollaan alueellisesti järjestämässä.

Meillä on Raaseporissa upea ja perinteikäs varuskunta, jossa työskentelee monta kunnan uskollista veronmaksajaa. Valitettavasti valtion puolustusbudjettiin kohdistuu suuria supistuspaineita samaan aikaan, kun puolustusratkaisut teknistyvät ja kallistuvat entisestään. Puolustusvoimat ei näistä lähtökohdista voi tehdä aluepolitiikkaa. Jotta voimme tässä ristipaineessa säilyttää meille kaikille tärkeän Dragsvikin varuskunnan, kaupungin on syytä käynnistää aktiivinen ohjelma, jonka myötä kaupunki kuuntelee tarkasti puolustusvoimia ja pyrkii kaikin keinoin luomaan maan parhaat toimintaedellytykset rannikkojoukkojen tuotannolle! Keskustelun puolustusvoimien ja puolustusministeriön kanssa on oltava jatkuvaa. Toivon entisenä puolustusministeriön työntekijänä voivani olla avuksi tässä keskustelussa.


Ruotsin kieli on yksi armaan Suomemme rikkauksista! Se on vuosisatoja ankkuroinut meidät länteen ja muodostanut oleellisen siteen muihin Pohjoismaihin. Kyllä sitä pitää meidän suomenkielistenkin vaalia! Esimerkki: omasta kokemuksestani voin kertoa, että ruotsinkielen hallitseminen on esimerkiksi Euroopan laajuista yhteistyötä tehtäessä melkoinen valttikortti. Yhteisen mielipiteen muodostaminen läntisen naapurimaan kanssa syntyy lähes automaattisesti, mikäli suomalainen kollega kykenee esittämään asiansa skandinaavisella kielellä. Kaupunkimme on valtakunnallisesti eturintamassa tuottaakseen todellisia kaksikielisiä kykyjä tulevaisuuden tarpeisiin. Tässä suhteessa on ihmeellistä, etteivät vanhemmat voi itse valita lastensa päivähoito- ja koulutuskieltä. Asiaan pitää saada pikainen ja pysyvä muutos. Täytyy kuitenkin todeta, että suomenkielen opetuksen tason täytyy myös olla riittävä, jotta Raaseporin ruotsinkielinen nuoriso oppii kunnolla maan pääkieltä. Tämä on yhtälailla tärkeää kaksikielisyyden elinvoiman kannalta.

Miten sitten saamme veroprosentin alas? Panemalla ne jalat maahan, käärimällä hihat ja perustamalla päätöksenteon faktoille sen sijaan, että jatkaisimme ”hyvältä tuntuu” –linjalla. Faktoja tarkasteltaessa on kyettävä nousemaan päivänpolitiikan yläpuolelle, sillä harvat ratkaisut ovat toimivia ilman kokonaisuuden hallintaa. Esimerkiksi Fiskarsin kyläkoulun mahdollinen lopettaminen saattaisi tuottaa hetkellisesti joidenkin satojen tuhansien säästöt, mutta uusien omakotitonttien kaavoittamisen takia ei olisi mitään järkeä sulkea edellä mainittua lähikoulua samaan aikaan, kun on nähtävissä lisääntyvä paikallinen opetustarve jo lähitulevaisuudessa.

Hyvä raaseporilainen, jos katsot, että ajatukseni ovat lähellä sinun ajatuksiasi, voit äänestää minua tulevissa kuntavaaleissa numerolla 208. Pyrin olemaan luottamuksesi arvoinen!

syysterveisin
Matti Kesäläinen

turvallisuusalan konsulttiyrittäjä (Kesec Consulting), kapteeni evp



kuvat: Raaseporin kaupunki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti